Nie je nič lepšie ako domáci koláč vyrobený z domáceho cesta! Phyllo cesto, ako znie jeho originálny názov v gréčtine znamená list alebo plát a používa sa na ako pri pečení sladkých, tak slaných koláčov či dezertov.
Čo budeme potrebovať
- 300 g hladkej múky
- 5 lyžíc olivového oleja
- Lyžica červeného vínneho octu
- Lyžička soli
- 130–150 ml vody
Postup
- Vo veľkej mise si zmiešame múku a soľ
- Uprostred múky urobíme jamku a vlejeme ocot a olivový olej
- V kuchynskom robote za pomoci hnetacieho nástavca cesto prepracujeme 10–15 sekúnd
- Najprv pridáme 130 ml vody a miešajte, kým múka neabsorbuje všetku vodu
- Po chvíli miešania by sa z cesta mala stať pružná guľa
- Dokonalé cesto by malo byť mäkké, tvárne a hladké
- Pokiaľ sa cesto stále rozpadá, musíme pridať ešte trochu vody
- Pridáme len niekoľko kvapiek vody a chvíľu miešame
- Skontrolujeme konzistenciu cesta av prípade potreby pridáme ešte niekoľko kvapiek vody
- V prípade, že pridáme viac vody, než je potrebné, cesto bude lepkavé
- To môžeme spraviť pridaním ďalšej múky (pridávame ju po lyžičkách)
- Keď budeme s konzistenciou cesta spokojní, cesto nakrájame na guličky a zľahka ich potrieme olivovým olejom, zabalíme do plastovej fólie
- Cesto necháme 45-60 minút odpočívať
- Odpočinok je nevyhnutný, aby cesto zmäklo a dalo sa s ním ľahko pracovať
- S takto pripraveným cestom môžeme začať pripravovať našu domácu baklavu
V závislosti od druhu múky a rôznych ďalších faktorov môže cesto potrebovať trochu viac alebo menej vody, než si vyžaduje tento recept. Tajomstvo výroby dokonalého domáceho cesta na baklavu je množstvo vody, ktoré použijete.


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín