5 luxusných receptov na guličky s čokoládou! Vychutnajte si každé uhryznutie

Milovníci čokolády pozor! Pripravili sme pre vás tie najskvelejšie recepty na čokoládové guličky!

Recepty sú jednoduché, hotové v pár krokoch a vám nezostane nič iné ako sa tešiť až túto dobrotu ochutnáte!

Skúste naše výborné kombinácie s kokosom, arašidovým maslom alebo si vychutnajte aj bielu čokoládu.

Tak ktoré guličky budú vaše prvé?

Akú čokoládu na guličky použiť?

Čokoláda pochádza zo zŕn kakaovníka. Zrná sú pražené a mleté, aby sa vytvorila pasta nazývaná , ktorú neskôr delíme na kakaové maslo a kakaový prášok. Rôznymi pomermi medzi kakaovým maslom, kakaovým práškom, cukrom a ďalších prísad vznikajú rôzne druhy čokolády.

Čokoláda na varenie – tiež sa nazýva ako horká čokoláda. Tento druh čokolády obsahuje 50-58% kakaového masla a je bez pridaného cukru. Mala by sa používať v receptoch, kde sme použili iné sladidlo, ako sú brownies alebo čokoládové korpusy.

Horkosladká čokoláda – tá má najsilnejšiu čokoládovú chuť a obsahuje minimálne 35% čokoládovej pasty. Niektoré prémiové značky obsahujú 70 % alebo viac kakaového masla a kakaovej sušiny. Je to najlepší druh čokolády na varenie a pečenie. Skúste z nej vytvoriť napríklad puding, čokoládovú penu, ganache a glazúra, nebudú mať chybu.

Polosladké – má viac pridaného cukru a obsahuje minimálne 35% čokoládovej pasty. Táto čokoláda vynikne najviac v receptoch, kde čokoláda zohráva hlavnú úlohu, ako sú čokoládové koláče, čokoládové buchty alebo čokoládové krémy.

Sladká čokoláda – obsahuje minimálne 15% čokoládovej pasty. Použijeme ju napríklad v receptoch na sušienky s čokoládovými kúskami.

Mliečna čokoláda – obsahuje aspoň 10% čokoládovej pasty a aspoň 12% mliečnej sušiny, aby získala sladkú a krémovú chuť. Túto čokoládu skôr ako do cesta použite ako finálne „dotiahnutie“ receptu na palacinky alebo muffiny.

Biela čokoláda – nie je to naozaj „pravá“ čokoláda, pretože neobsahuje čokoládovú sušinu. Obsahuje minimálne 20% kakaového masla. Je skvelá v kombinácii s orechmi a soľou – predstavte si makadamové sušienky z bielej čokolády.

Kakaový prášok – môže byť sladký alebo horký. Vyrába sa sušením a mletím čokoládovej pasty a odstránením väčšiny kakaového masla, pričom musí byť, ale stále zachovaných 10-22 % kakaového masla.

V našich receptoch na čokoládové guličky odporúčame používať prvé tri druhy čokolády. Je to z toho dôvodu, že je v receptoch vždy navyše pridané ďalšie sladidlo a použitím sladkej čokolády, by mohlo dôjsť k presladeniu a zároveň by guličky stratili chuť, ktorú majú správne mať, a to ľahko horkastú a trpkú.

Nie je na škodu skombinovať napríklad polosladkú čokoládu spoločne s kakaovým práškom, čo vytvorí zaujímavý chuťový most, ale nezabúdajte pridať viac tekutých surovín, aby cesto nebolo príliš husté.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.