5 receptov na babičkine rožky s mandľami, ktoré vás chytia za srdce! Skúste ich všetky

Najlepšie recepty na mandľové rožteky nájdete tu u nás! Dali sme si naozaj záležať, aby sme pre vás pripravili len to najlepšie z najlepšieho a vy si tak mohli vybrať skutočne originálne a nevšedné recepty!

Všetky recepty sú niečím netradičné, ale všetky sú úplne chuťovo luxusné.

Skúste tie, ktoré sú inšpirované Gréckom, alebo skúste tradičné francúzske pečivo plnené jemným orechovým krémom alebo si vychutnajte aj českú klasiku. Záleží len na vás, ktorá pochutina vás zaujme.

Čím začnete?

Zdravotné benefity a riziká mandlí

Mandle sa dajú konzumovať surové, opražené alebo ich môžeme pridať do sladkých či slaných jedál. K dostaniu sú tiež nakrájané, nasekané, ako múka, olej, maslo alebo mandľové mlieko.

V tomto článku sa dozviete niektoré dôvody, prečo sú mandle správnou voľbou pre naše zdravie.

Pozitívny vplyv na cholesterol
Konzumácia mandlí môže znížiť celkovú hladinu cholesterolu.
Mandle majú vysoký obsah nenasýtených tukov. Tento typ tukov znižuje výskyt „zlého“ cholesterolu, a tým zlepšujú hladinu cholesterolu v krvi. Štúdie naznačujú, že konzumácia mandlí môže aj zvýšiť výskyt vitamínu E a červených krviniek, ktoré predchádzajú upchávaniu ciev a znižuje hladinu cholesterolu.

Znižujú riziko rakoviny
Štúdie identifikovali dvakrát až trikrát nižšie riziko rakoviny prsníka u jedincov, ktorí konzumovali vyššie množstvo arašidov, vlašských orechov a mandlí, v porovnaní s tými, ktorí ich nekonzumovali. Vedci došli k záveru, že arašidy, vlašské orechy a mandle sa zdajú byť ochranným faktorom pre rozvoj rakoviny prsníka.

Predchádzanie srdcových chorôb
Mandle spolu s ďalšími orechmi môžu pomôcť zlepšiť hladinu tukov v krvi. To môže prospieť zdraviu srdca. Vedci vo svojich štúdiách zistili, že mandle výrazne zvýšili hladinu antioxidantov v krvnom riečisku, znížili krvný tlak a zlepšili prietok krvi.

Mandle a vitamín E
Mandle obsahujú relatívne vysoké hladiny vitamínu E. Vitamín E pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek, ktoré majú za vinu vonkajšie vplyvy prostredia, s ktorými si naše telo nedokáže už poradiť. To môže viesť k rôznym chorobám a zdravotným problémom. Vedci tiež predbežne spojili vyšší príjem vitamínu E s nižším rizikom Alzheimerovej choroby.

Kontrola krvného cukru
Existujú určité štúdie, ktoré ukazujú, že mandle môžu pomôcť riadiť hladinu cukru v krvi. Vedci naznačili, že medzi nedostatkom horčíka a inzulínovou rezistenciou môže byť súvislosť. To sa ukázalo ako zlomová myšlienka pre tých, ktorí trpia diabetom typu 2, pretože tí väčšinou nedostatkom horčíka trpia. Každodennou konzumáciou mandlí sa neskôr zlepšil ich krvný obraz aj hladiny tuku v krvi.

Pomocníci v diéte

Mandle majú nízky obsah sacharidov, ale vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov a vlákniny. Dodávajú nám pocit plnosti, čo môže niektorým jedincom pomôcť schudnúť.

Posilňujú zdravie kostí
Mandle obsahujú vápnik, horčík, mangán, meď, vitamín K, bielkoviny a zinok, ktoré všetky prispievajú k zdraviu kostí.

Riziká
Existujú potenciálne riziká, ktoré zdravotní experti spájajú s konzumáciou mandlí.

Alergia
Ľudia s alergiou na orechy by sa mali vyhýbať mandliam. Ak sa u človeka objaví žihľavka, opuchy a problémy s dýchaním po konzumácii mandlí, mal by okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Stav známy ako anafylaxia sa môže vyvinúť rýchlo a môže byť život ohrozujúce.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.