Ako na sushi, alebo recept na japonskú delikatesu ľahko a rýchlo!

Preneste sa spolu s nami do zeme vychádzajúceho slnka a pripravte si jeden z týchto receptov na sushi!

Všetky sú jedinečné, jednoduché na prípravu a tak lahodné!

Neváhajte ani chvíľu a objavte topí japonskej kuchyne aj u vás doma.

Ako správne sushi zabaliť?

Tu je kompletný postup a návod ako správne rôzne typy sushi zabaliť.

How To Roll Sushi with The Sushi Man
Zdroj: The Sushi Man
  • Hosomaki – naša základná rolka 02:24
  • Uramaki – naša pálivá tuniaková rolka 05:46
  • Tatemaki – naša dragon roll s vyprážanou krevetou 08:29
  • Temaki – naše plnené kornúty z morských rias 11:27

Náplne do sushi

Vegetariánske

  • uhorka
  • avokádo
  • špargľa
  • jalapeno
  • jarná cibuľa
  • mrkva
  • bambusové klíčky
  • šalát
  • papriky
  • červená cibuľa
  • reďkev
  • batať
  • tofu
  • mango
  • ananás

Klasické

  • údený losos
  • tuniak
  • čerstvý losos
  • úhor
  • treska
  • vyprážané, marinované kura (napr. na spôsob terriyaki)
  • krevety
  • krabie tyčinky
  • vyprážané vajcia

Na ozdobu

  • chia semienka
  • sezamové semienka
  • tenké plátky ryby
  • krevetový alebo krabí šalát
  • plátky mandlí
  • drvené pekanové orechy
  • nakrájané mango
  • nakrájanú jarnú cibuľku
  • šalát z morských rias
  • avokádo
  • kaviár

S čím sushi podávame?

Sushi sa nikdy nekonzumuje samostatne. Aby jeho skvelá chuť vynikla, je potrebné ho doplniť o typické japonské prílohy. Nižšie si ukážeme, ktoré to sú.

Sójová omáčka – Môžete použiť sójovú omáčku sashimi alebo bežnú japonskú sójovú omáčku

Wasabi (japonský chren) – Pravé japonské wasabi je drahé a ťažko sa zháňa. Zelená pasta, ktorá sa podáva alebo ju konzumujeme v reštauráciách, veľmi často nie je skutočné wasabi. Skutočné wasabi si môžete kúpiť v internetových obchodoch

Gari (nakladaný zázvor) – tiež nazývaný sushi zázvor, gari sa často podáva a jej spoločne so sushi, a je jeho nevyhnutnou súčasťou. Ľahko sladká, korenená a osviežujúca vôňa zázvoru pomáha vyčistiť ústa medzi jednotlivými kúskami, čo vám umožní vychutnať si rôzne druhy rýb a ďalších chutí.

Edamame – Tieto ľahko varené alebo dusené sójové bôby sa podávajú ako predjedlo pred samotným sushi.

Agari (Zelený čaj) – Zelený čaj je najbežnejším podávaným nápojom.

Saké – vyslovované ako „sah-keh“ je fermentované ryžové víno podávané teplé alebo studené.

Druhy sushi

  • Maki (norimaki) – typ sushi, kde sa ryža a ingrediencie starostlivo zarolujú do plátku riasy nori, ktorá sa potom nakrája na menšie kúsky
  • Gunkanmaki – typ maki sushi „rolované“ alebo „zabalené“ sushi – vyrába sa omotaním širokého pruhu riasy nori okolo ryžového bloku, pričom sa hore ponecháva dostatok miesta na naplnenie rôznymi prísadami
  • Temaki – je nový typ sushi s tvarom pripomínajúcim kornút zmrzliny. Pri výrobe sa ryža a prísady balia do plátu nori riasy zabalené do kužeľovitého tvaru
  • Narezushi – pokrm z rýb konzervovaný niekoľko mesiacov až niekoľko rokov v soli a ryži
  • Nigiri – skladá sa z ručne tvarovaného valčeka ryže s ľubovoľným počtom prísad na svojom povrchu
  • Temari – vyrába sa z malej gule z vytvarovanej z ryže s tenkou vrstvou ryby alebo iných prísad
  • Inari-zushi – vo svojej najbežnejšej forme neobsahuje žiadne ryby a je pomerne sladké. Inari je kúsok tofu v podobe vrecka, ktorý sa dusí v korení z mirinu, sójovej omáčky, dashi a cukru
  • Chirashizushi – v preklade „rozsypané sushi“, je miska plná ryže s radom pridaných ingrediencií, s obľúbenými prísadami vrátane kúskov lososa, chobotnice, uhorky, vyprážané vaječné omelety a varených kreviet

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.