Aj vegáni si u nás prídu na svoje! Máme pre nich totiž jemný a krémový cheesecake s lahodne chrumkavým korpusom. Namiesto čerstvých čučoriedok je možné použiť aj teplú čučoriedkovú omáčku.
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 100 g mandľovej múky
 - 125 g hladkej múky
 - 50 g práškového alebo kokosového cukru
 - ½ lyžičky jemnej soli
 - 5-6 lyžíc kokosového oleja bez zápachu alebo vegánskeho masla, rozpusteného
 
Na náplň:
- 200 g kešu orechov, namočených vo vriacej vode po dobu 30 minút
 - 120 ml ovseného mlieka
 - kôra z 2 citrónov + 6 lyžíc citrónovej šťavy
 - 250 g extra jemného tofu
 - 125 g práškového cukru
 - ½ lyžičky citrónového extraktu (voliteľné)
 - 2 lyžičky vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu
 - štipka kurkumy
 - štipka soli
 - 2 lyžice tapiokového škrobu
 
Na ozdobu:
- čerstvé čučoriedky
 - vegánska šľahačka alebo vegánske pusinky
 
Postup
- Do veľkej misy dajte mandľovú múku, hladkú múku, cukor a soľ.
 - Dobre premiešajte.
 - K suchým ingredienciám prstami votrite tuk.
 - Zmes by mala pripomínať ľahko vlhkú posýpku.
 - Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažte tukom a vyložte dno a boky papierom na pečenie.
 - Rukami rozložte posýpku na dno formy a prstami ju zatlačte na dno a trochu do strany.
 - Korpus stlačte pomocou skleneného pohára s plochým dnom cez kus papiera na pečenie.
 - Na pár miestach prepichajte dno vidličkou.
 - Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C počas 30 minút.
 - Nechajte vychladnúť.
 - Scedené kešu oriešky, ovsené mlieko, citrónovú šťavu a citrónovú kôru dajte do mixéra.
 - Mixujte, kým nebude zmes super hladká a nebudú v nej žiadne hrudky.
 - Potom pridajte zvyšok ingrediencií a znovu rozmixujte do hladka.
 - Zmes nalejte na predpečený základ.
 - Niekoľkokrát poklepte plechom o pracovný stôl, aby praskli vzduchové bubliny v zmesi.
 - Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40–45 minút.
 - Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť (najlepšie cez noc).
 - Ozdobte čučoriedkami a vegánskymi pusinkami, prípadne vegánskou šľahačkou.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín