Cesto, chrumkavé zvonku, mäkké a nadýchané vo vnútri. Je možné ho naplniť mnohými vašimi obľúbenými ingredienciami. Výroba je v skutočnosti veľmi jednoduchý proces, napriek tomu, že jeho povesť hovorí skôr o pravom opaku. Skúste do receptu na túto nadýchanú tortu pridať syr, kraba, zeleninu alebo iné kvalitné suroviny.
Čo budeme potrebovať
- 30 g masla
 - 30 g hladkej múky
 - ½ lyžičky soli
 - Štipka korenia
 - 175 ml mlieka
 - 4 žĺtky
 - 2 bielky
 - ½ lyžičky majonézy (alebo kyslej smotany)
 
Postup
- Predhrejeme rúru na 190 stupňov
 - V strednom hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo
 - Vmiešame múku, soľ a korenie
 - Za stáleho miešania varíme, kým nie je zmes hladká a bublinková
 - Naraz do zmesi vmiešame všetko mlieko
 - Pokračujeme v miešaní, kým sa zmes neprevarí a nebude hladká a hustá
 - Oddelíme si vajcia a žĺtky samostatne dobre rozšľaháme
 - K vaječným žĺtkom pridáme 50 ml teplej maslovej zmesi
 - Zmiešame žĺtkovú zmes so zvyšnou zmesou z masla a dôkladne premiešame
 - Hotové cesto na suflé necháme trochu vychladnúť
 - Vo veľkej mise ušľaháme bielky a majolku, kým bielky nie sú stuhnuté
 - Časť bielkov vmiešame do žĺtkového cesta, aby bolo ľahšie
 - A potom cesto zo žĺtkov jemne, ale dôkladne vmiešame do zvyšných bielkov
 - Opatrne cesto na suflé nalejeme do 4 formičiek na suflé alebo zapekacie misky
 - Pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov 20 až 25 minút, kým sa cesto nenafúkne a ľahko zhnedne
 
 Varianty
 Syrové soufflé: Do hotového cesta vmiešame 250 g strúhaného švajčiarskeho syra a 30 g nakrájanej jarnej cibuľky
 Krabie soufflé : Vmiešame 170 g krabieho mäsa (krabích tyčiniek), ½ lyžičky sušeného tymiánu, ½ lyžičky karí a ½ lyžičky cesnakovej soli, do hotového cesta.
 Zeleninové soufflé : Do hotového cesta vmiešame 250 g varenej nastrúhanej mrkvy, 125 g strúhaného syra Cheddar a ½ lyžičky sušeného kôpru
 Tip
 Nikdy nepridávajte vaječné žĺtky do horúcej omáčky naraz, pretože by sa mohli začať príliš rýchlo zrážať a tvoriť hrudky. 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín