Tento mazanec má tú výhodu, že sa s cestom pracuje na výbornú. Táto sladučká pochúťka vykúzli úsmev na perách nielen vám, ale aj vašej rodine a priateľom. Čo poteší je univerzálnosť cesta, vďaka čomu môžete meniť príchute podľa chuti.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 hrnček teplého plnotučného mlieka
 - 1 lyžička aktívneho suchého droždia
 - 1/4 hrnčeka teplej vody
 - 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
 - 1 – 2 lyžičky vanilkového extraktu
 - 1 lyžička soli
 - 2 vajcia
 - 4 a 1/2 hrnčeka hladkej múky (niekedy až 5 hrnčekov)
 - 1/2 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
 - Trochu mlieka na potretie
 - Hnedý cukor na posypanie
 
Na polevu:
- 1 hrnček práškového cukru
 - 1 – 2 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
 - ¼ hrnčeka opražených nakrájaných mandlí
 
Postup:
- Do misy stojanového mixéra dáme teplú vodu. Pridáme droždie, premiešame a zakryjeme čistou utierkou. Necháme cca 5 minút odstáť, pokiaľ kvások nebude peniť.
 - Pridáme teplé mlieko, cukor, vajcia, nasadíme hnetací hák a niekoľkokrát premiešame, kým sa všetko nespojí.
 - Prisypeme 1/3 z celkového množstva múky, soľ a znova zamiešame. Pri nízkej rýchlosti prilejeme rozpustené maslo, vanilkový extrakt a premiešame.
 - Prihodíme zvyšok múky, len párkrát zamiešame, a nakoniec mixér vypneme, misu vyberieme, prikryjeme čistou utierkou a dáme na 15 minút odpočinúť.
 - Potom vrátime misu na stojan, zapneme na strednú rýchlosť a necháme hniesť zhruba 6 až 8 minút, aby nám vzniklo lesklé, hladké a ľahučko lepivé cesto.
 - Hotové cesto preložíme do misky vymastenej maslom či olejom, pretočíme, aby bolo namazané aj z druhej strany a zakryjeme potravinovou fóliou. Dáme na teplé miesto kysnúť asi na 1 hodinu.
 - Pripravíme si plech vyložený papierom na pečenie a cesto vyberieme z misky na pomúčenú dosku. Prehniteme a rozdelíme na 3 rovnako veľké časti.
 - Každú časť vytvarujeme do povrazca s dĺžkou cca 30 cm. Všetky tri povrazy potom oložíme vedľa seba, spojíme ich konce a prepletieme ich, aby vznikol pletenec.
 - Zakryjeme čistou kuchynskou utierkou, aby mohol pletenec ešte 30 minút kysnúť. Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
 - Povrch mazanca potrieme mliekom a posypeme hnedým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 – 40 minút dozlatista.
 - Upečené môžeme ešte poprášiť cukrom.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín