Pečená zelenina a restovaná sójová kocka, ktoré sú navŕšené na bulgur a zaliate pomarančovo-kari omáčkou. Vynikajúci aj v kombinácii s mäskom vášho výberu.
Čo budeme potrebovať
- 250 ml vody
 - 125 g bulguru
 - Batát (ošúpaný a nakrájaný na kocky)
 - 4 lyžičky olivového oleja
 - Soľ
 - Mleté čierne korenie
 - 250 g feniklu (očistený a nakrájaný kocky)
 - Červená cibuľa (nakrájaná na malé kúsky)
 - Červená paprika (nakrájaná na prúžky)
 - 230 g tempehu (nakrájaný na kocky)
 - ½ lyžičky kari
 - 2 lyžičky kokosového oleja
 
Na dresing
- 60 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
 - 2 lyžice olivového oleja
 - 2 lyžičky červeného vínneho octu
 - ½ lyžičky kari
 - Štipka soli
 - Štipka mletého čierneho korenia
 - 2 lyžice tekvicových semienok
 
Postup
- Rúru predhrejeme rúru na 200 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie
 - V hrnci si privedieme do varu vodu a potom pridáme bulgur
 - Hniec zakryjme a znížime teplotu na stredne nízku
 - Dusíme asi 12 minút, kým sa voda nevsiakne a bulgur nezmäkne
 - Potom platňu vypneme a bulgur udržujeme v teple
 - Olúpané batáty dáme do misy a pokvapkáme ich 1 lyžičkou olivového oleja
 - Dochutíme soľou a korením a premiešame
 - Prenesieme ich na pripravený plech na pečenie vyložený papierom na pečenie
 - Do rovnakej misky dáme fenikel, pridáme 1 lyžičku olivového oleja a dochutíme soľou a korením
 - Premiešame, aby sa fenikel obalil, a pridáme ho k sladkým zemiakom
 - Pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút
 - Do rovnakej misky vložíme červenú cibuľu
 - Pridáme 1 lyžičku olivového oleja a dochutíme soľou a korením
 - Pridáme ju na plech k sladkým zemiakom a feniklu
 - Do rovnakej misky pridáme aj červenú papriku
 - Pridáme 1 lyžičku olivového oleja, dochutíme, premiešame a pridáme k zvyšku zeleniny v rúre
 - V rúre pečieme 10 až 15 minút, kým nie je všetka zelenina prepečená a dostatočne
 - Tempeh dáme do misy a okoreníme ½ lyžičky karí a premiešame, aby sa tempeh obalil
 - Na panvici rozohrejeme kokosový olej
 - Tempeh na panvici opekáme asi 10 minút a občas otočíme, kým nebudú všetky strany rovnomerne opečené
 - Prešľaháme pomarančovú šťavu, 2 lyžice olivového oleja, červený vínny ocot, ½ lyžičky karí, štipku soli a štipku korenia v malej miske, kým dresing nebude krémový
 - Bulgur rozdelíme do 2 misiek
 - Okolo bulguru rozložíme polovicu sladkých zemiakov, fenikel, červenú cibuľu a červenú papriku
 - Navrch pridáme 1 lyžicu tekvicových semienok
 - Každú misku pokvapkáme dresingom
 

Razím heslo, že zdravých surovín a pokrmov nie je nikdy dosť. Preto, ak to máte rovnako ako ja a tieto recepty z tempehu vám nestačia, pustite sa do ďalších nízkosacharidových dobrôt podľa našich postupov. Vyskúšajte napríklad tieto skvelé keto brownies , po ktorých sa vám budem zbiehať sliny!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín