Malé pečivo je super jednohubka, ktorú si zamilujú deti aj dospeláci. Majú dokonale jemnú textúru av ústach sa doslova rozplývajú.
Je v nich len minimálne množstvo korenia, aby boli sušienky vhodné aj pre menšie deti. Omrknite tiež recepty na opité pečivo , ktoré si zamilujete.
Ingrediencie:
- 250 g samokypriacej múky
- 125 g studeného masla nakrájaného na 1 cm veľké kocky + kúsok masla na vymazanie plechu
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 125 g práškového cukru
- 1 rozšľahané vajcia
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si 2 veľké plechy na pečenie, ktoré vymažeme tenkou vrstvou masla.
- Do veľkej misy preosejeme samokypriacu múku a pridáme maslo nakrájané na kocky. Múku jemne trieme s maslom pomocou prstov, až sa utvorí hmota pripomínajúca posýpku.
- Pridáme práškový cukor, škoricu, zázvor a znova dôkladne spracovávame. Potom ešte prihodíme vajcia a vypracujeme hladké cesto. Pokiaľ by sa vám zdalo, že sa nechce cesto spojiť, pridajte pár kvapiek vody, ale naozaj len pár.
- Akonáhle sa všetky ingrediencie spoja a utvoria sa cesto, vytvarujte z neho guľu a položte na pomúčenú pracovnú plochu.
- Cesto tiež posypeme trochou múky a vyvaľkáme plát s hrúbkou cca 5 mm.
- Vykrajovače v tvare hviezd, ktoré môžu mať rôznu veľkosť, vykrajujeme jednotlivé sušienky a pokladáme na maslom vymastený plech, pričom medzi nimi necháme aspoň 2 cm medzeru.
- Zvyšné cesto po vykrajovaní znovu spracujeme do gule, dáme na pracovnú plochu a postupujeme ako predtým, kým všetko cesto nespotrebujeme.
- Sušienky vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 10 až 15 minút, kým nezískajú hviezdičky na povrchu svetlo zlatý nádych a ľahko tmavé okraje.
- Hotové vyberieme z rúry a necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť.
- Konzumovať sa dajú ešte teplé. Po úplnom vychladnutí sa uloží do plechovky na sušienky, alebo do inej vzduchotesnej nádoby, kde vydrží asi týždeň, pokiaľ sa nezje hneď.


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín