Zdravá špenátová torta v štýle torty krtko, ktorá bude nielen chutiť, ale aj baviť vďaka svojmu neobyčajnému vzhľadu. Inšpirujte sa!
Ingrediencie na korpus
- 160 g listového špenátu
 - 1/2 hrnčeka kokosového mlieka
 - 4 ks vajec (izbové teploty)
 - 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
 - sladidlo alebo cukor podľa chuti
 - 300 g jemnej mandľovej múky
 - 30 g kokosovej múky
 - 2 lyžičky kypriaceho prášku
 - 1 lyžička jedlej sódy
 - 2 ks bielkov (našľahaných)
 
Ingrediencie na krém
- 500 ml smotany na šľahanie
 - 250 g mascarpone
 - 1 lyžička vanilkového extraktu
 - ovocie na ozdobu
 
Postup
- Najprv predhrejte rúru na 170 °C. Špenát umyte a vytlačte prebytočnú vodu, aby cesto nebolo príliš vlhké.
 - Špenát rozmixujte s kokosovým mliekom, cukrom a vajcami do hladkého krému.
 - V mise zmiešajte múky a kypriaci prášok so sódou. Potom do misy prilejte špenátové pyré, vanilkový extrakt a premiešajte.
 - Vo vedľajšej mise vyšľahajte bielky do snehu a opatrne do cesta vmiešajte. Vzniknuté cesto dajte do formy a pečte 45-55 minút. Skúste špajľou, či je hotové.
 - Hotový korpus nechajte vychladnúť a potom pomocou lyžice vydlabte tak, aby zostal korpus asi 1 cm vysoký a okraje o niečo vyššie. Urobíte takú ohrádku na krém.
 - Korpus zarovnajte nožom, odrežte hnedé a pripálené strany, aby bol zelený. Odrezky a vydlabané kúsky si dajte bokom.
 - V mise vyšľahajte smotanu do tuha. Vedľa si zmiešajte mascarpone s vanilkovým extraktom a potom opatrne vmiešajte aj šľahačku. Dajte odležať do chladničky.
 - Tortu dokončíte tak, že do vydlabaného korpusu naukladáte čerstvé ovocie, naň navrstvíte krém, ktorý vytvarujete do tvaru kopčeka/krtkovej hrudy. Tú potom posypete rozdrobenými vydlabanými kúskami a opatrne pritlačíte ku krému.
 - Takto hotovú tortu dajte asi na hodinu do chladničky a potom podávajte.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín