V asociácii s lineckým cestom si možno na prvýkrát vybavíte Vianoce. Ďalším spojením môže byť slovo „naše” alebo „tradičné”. Možno ich smieme nazvať ako babičkine jablčné rezy .
Ingrediencie:
- 4 a ½ hrnčeka mletých vlašských orechov (455 g)
 - 3 hrnčeky hladkej múky
 - ½ lyžičky mletého klinčeka
 - ¼ lyžičky soli
 - 285 g chladeného masla
 - 1 a ⅔ hrnčeka cukru
 - 1 vajce
 - 1 žĺtok
 - kôra z 1 citróna
 
Na náplň:
- ¼ hrnčeka strúhanky
 - 2 hrnčeky jablčnej marmelády
 
Na dokončenie:
- 1 žĺtok
 - 1 lyžička vody
 - ⅔ hrnčeka mandľových lupienkov (ľubovoľné)
 
Postup:
- Do mixéra vsypte ½ hrnčeka vlašských orechov a ½ hrnčeka múky a mixujte asi 15 sekúnd, aby sa orechy rozmixovali.
 - Zvyšok múky, škoricu, klinčeky a soľ zmiešajte a rozmixujte spolu so zmäknutým maslom do jemne drobivého cesta.
 - Pridajte cukor a rozmixované orechy s múkou.
 - Bokom si vymiešajte vajcia, žĺtok, citrónovú kôru, vyšľahajte a pridajte taktiež k cestu.
 - Z cesta vytvarujte bochník a rozdeľte ho na 2 polovice.
 - Jednu polovicu cesta vložte do papiera na pečenie vyloženej formy (rozmer cca 22×30 cm) a rozprestrite pomocou rúk do tenka.
 - Tento korpus dajte piecť do rúry na 200 ° C na dobu zhruba 15 minút.
 - Medzitým, čo sa korpus pečie, si pripravte vrchnú časť korpusu.
 - Medzi 2 vrstvami papiera na pečenie si cesto vyvaľkajte na asi 0,5 cm hrubú placku (zároveň by mala byť asi o 2 cm väčšia ako veľkosť plechu).
 - Vyvaľkané cesto dajte vychladit na 20 minút do mrazničky.
 - Po vychladení ho nakrájajte na plátky o šírke zhruba 1 cm.
 - Na hotový korpus nasypte najemno rozmixovanú strúhanku a potrite marmeládou.
 - Vrch rezov ľubovoľne ozdobte plátkami schladeného cesta do tvaru mriežky.
 - Potrite vajcom zmiešaným s vodou a posypte mandľami (ľubovoľné).
 - Dajte piecť na ďalších 45 minút dozlatista.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín