Mandlovo-citrónový koláč

Mandlovo-citrónový koláč

Tento koláč je zdravý, sladký tak akurát a plný sviežej citrónovej chuti. Podávajte ho jednoducho posypaný práškovým cukrom alebo pridajte jahody či iné čerstvé ovocie, ktoré sa skvele hodí k citrónovým tónom múčnika.

INGREDIENCIA

  • maslo alebo olej v spreji na vymazanie formy
  • 4 veľké vajcia
  • 2 stredné citróny
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • 1 a 1/2 šálky mandľovej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • soľ
  • práškový cukor a čerstvé jahody (voliteľné)

POSTUP

  • Umiestnite rošt doprostred rúry a rúru zahrejte na 175 °C.
  • Dno 20 alebo 23 cm okrúhle tortovej formy vyložte papierom na pečenie.
  • Papier a boky formy dobre potrite maslom alebo postriekajte sprejom v spreji.
  • Dajte bokom.
  • Rozklepnite a oddeľte 4 veľké vajcia, bielky dajte do misy stolného mixéra vybaveného šľahacím nástavcom (prípadne umiestnite do strednej misy a použite elektrický ručný mixér alebo robustnú metlu) a žĺtky do veľkej misy.
  • Kôru z 2 stredných citrónov jemne nastrúhajte, aby ste získali 2 polievkové lyžice a dajte do misy s vaječnými žĺtkami.
  • Pridajte 1/2 šálky kryštálového cukru a miešajte vareškou alebo pevnou gumovou stierkou, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Pridajte 1 a 1/2 šálky mandľovej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva a 1/2 lyžičky soli.
  • Miešajte, kým mandľová múka nezvlhne a zmes sa nespojí.
  • Bielky šľahajte na stredne vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria tuhé špičky, 2 až 3 minúty (asi 5 minút ručne).
  • Do cesta vmiešajte 1/3 ušľahaných bielkov, aby zosvetlilo.
  • Potom opatrne vmiešajte zvyšné bielky.
  • Cesto nepremiešajte.
  • Cesto preložte do pripravenej formy a jemne rozprestrite do rovnomernej vrstvy.
  • Pečte, kým sa okraje koláča nezačnú odtrhávať od stien formy, vršok nebude zlatisto hnedý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, 25 až 30 minút.
  • Dajte formu na mriežku a nechajte 15 minút chladnúť.
  • Ak chcete podávať, prejdite nožom okolo koláča, aby sa uvoľnil.
  • Uvoľnite strany formy a dajte na servírovací tanier.
  • Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote, posypané práškovým cukrom a prípadne s čerstvým ovocím.
Koláč z mandľovej múky na tanieri, ozdobený čerstvými jahodami.
www.thekitchn.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.