Upečte si namiesto sladkého tento výborný slaný koláč, ktorý v talianskych domácnostiach počas veľkonočných sviatkov nesmie chýbať. Je skutočne ľahký. A vychutnáte si ho aj kedykoľvek inokedy počas roka.
Ingrediencie na cesto
- 3 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
 - 2 lyžice cukru
 - 1 a 1/2 lyžičky soli
 - 1 a 1/2 hrnčeka masla, nakrájaného na kúsky
 
Ingrediencie na náplň
- 300 g mangoldu bez stoniek
 - 3 lyžice extra panenského olivového oleja
 - 2 stredne veľké cibule, najemno nasekané
 - 10 veľkých vajec
 - 1 hrnček ricotty
 - 100 g parmezánu, nastrúhaného nahrubo
 - 1 veľký strúčik cesnaku
 - 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
 - 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
 - 2 lyžičky soli
 - 1 a 1/2 lyžičky čierneho korenia
 - 2 lyžičky cukru
 
Postup
- Zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo a spracovávajte cesto tak dlho, kým sa nespracuje aj samotné maslo.
 - Pridajte 1/2 hrnčeka studenej vody a mixujte.
 - Cesto si dajte na pracovnú dosku a hneťte ho tak, aby sa dokonale spojilo. Rozdeľte ho na polovicu.
 - Jednu polovicu položte na potravinovú fóliu.
 - Cesto rozvaľkajte na plát hrubý 20 milimetrov, a potom ho zabaľte.
 - To isté urobte aj s druhou polovicou cesta.
 - Oba pláty dajte do chladničky na aspoň 2 hodiny.
 - Teraz sa pustite do plnky.
 - Do veľkého hrnca dajte vodu a priveďte ju do varu. Pridajte do nej mangold a varte túto zeleninu tak dlho, pokiaľ nebude svetlo zelená. Ak nezoženiete mangold, môžete použiť špenát. Aj koláč so špenátom je totiž výborný.
 - Mangold povarte zhruba 2 minúty, a potom ho pomocou klieští namočte do studenej vody, aby ste zastavili varenie. Zeleninu nechajte vychladnúť, a potom ju jemne nasekajte.
 - Vo veľkom hrnci si rozpáľte olej. Osmahnite cibuľku a zmiešajte ju s mangoldom.
 - Vo veľkej miske rozšľahajte 4 vajcia. Pridajte k nim ricottu, parmezán a mangold. Všetko premiešajte. Pridajte cesnak, citrónovú kôru, muškátový oriešok, 2 lyžičky soli a korenie.
 - Vytiahnite cesto z chladničky, nechajte ho zhruba 5 minút pri izbovej teplote. Jeden plát ešte rozvaľkajte tak, aby ste ho mohli dať do formy na koláč a aby ešte cesto trochu presahovalo cez okraje. Cesto zatlačte do strán a dna formy.
 - Rozšľahajte si jedno vajce, a tým hrany cesta potrite.
 - Potom na koláč rovnomerne naneste plnku.
 - Vezmite druhý plát cesta, dajte ho cez plnku, a potom zatočte okraje.
 - Potrite taliansky koláč zhora vajíčkom, posypte ho cukrom, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte ho na 10 minút do mrazničky.
 - Predhrejte si medzitým rúru na 180 °C. Vyberte koláč z mrazničky, oddeľte z neho potravinovú fóliu, a potom ho pečte zhruba 65 až 75 minút. Než ho budete podávať, nechajte ho vychladnúť.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín