Luxusný slaný koláč zo šťouchaných zemiakov plnený lahodným a zdravým tempehom vás úplne odzbrojí. Skvelá kombinácia korenia robí tento pokrm skutočným chuťovým zážitkom!
Čo budeme potrebovať
Na zemiakovú kašu
- 6 zemiakov (očistených a nakrájaných na štvrtky)
 - 3 strúčiky cesnaku (nastrúhané)
 - 125 ml plnotučného mlieka
 - 125 ml čistého gréckeho jogurtu
 - Soľ
 - Korenie
 
Na náplň z tempehu
- 2 lyžice kokosového oleja
 - Cibuľa (nakrájaná na kocky)
 - 2 mrkvy (nakrájané na kocky)
 - Zelený zeler (nakrájaný na kocky)
 - 2 klobúky šampiňónov portobello (nakrájané na drobné kúsky)
 - 250 g mrazeného hrášku
 - 230 g tempehu (rozdrobený)
 - 250 ml zeleninového vývaru
 - 60 g paradajkového pretlaku
 - 3 vetvičky čerstvého tymiánu
 - Vetvička čerstvého rozmarínu
 - Vetvička čerstvej šalvie
 - Soľ
 - Korenie
 
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
 - Do veľkého hrnca s vriacou vodou pridáme zemiaky a varíme ich 20 minút, kým ich nebudeme môcť ľahko prepichnúť vidličkou
 - Teplotu vypneme, zemiaky scedíme a vrátime ich do hrnca
 - Pokrčíme ich šťouchadlom na zemiaky, kým zemiaky nedosiahnu požadovanú konzistenciu.
 - Vmiešame cesnak, mlieko, grécky jogurt a podľa chuti osolíme a okoreníme
 - V prípade potreby znovu roztlačíme šťouchadlom na zemiaky, aby sa ingrediencie plne premiešali
 - Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravíme si tempehovú náplň
 - Kokosový olej si rozohrejeme panvici vhodné do rúry
 - Vmiešame cibuľu a varíme 4 minúty, kým nezosklovatí
 - Pridáme mrkvu a zeler a varíme ďalších 5 minút, kým mrkva nezačne mäknúť
 - Vmiešame huby a varíme za častého miešania po dobu 3 minút, kým huby nezhnednú
 - Vmiešame mrazený hrášok, tempeh, zeleninový vývar a paradajkový pretlak
 - Na zmes z tempehu položíme vetvičky tymiánu, rozmarínu a šalvie
 - Panvicu prikryjeme, zvýšime teplotu na vysokú, zmes privedieme do varu a potom teplotu znížime na nízku a za občasného miešania varíme 10 minút, kým sa väčšina vývaru nevstrebe a nevyvarí
 - Odstránime vetvičky tymiánu, rozmarínu a šalvie
 - Zmes tempehu ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a korením
 - Na tempehovú zmes lyžicou rozložíme zemiakovú kašu
 - Preložíme všetko do rúry a odkryté pečieme 30 minút, kým zemiaky nezezlátnu
 - V prípade potreby na posledných 5 minút opekajte na nízku teplotu (pre väčšiu zlatavosť)
 - Podávame s čerstvým tymiánom a mletým čiernym korením
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín