Sladké pochúťky k sviatkom jari patria a keď k tomu ešte pridáme ovocnú zložku, máme istotu, že si pochutnáme aj so svojimi blízkymi či priateľmi.
Ingrediencie:
Na kvások:
- 20 g čerstvého droždia
 - 120 g mlieka
 - 1 polievková lyžica cukru kryštál
 - 1 lyžica múky
 
Na cesto:
- 3 g soli
 - 140 g cukru kryštál
 - 50 g čerstvého nesoleného rozpusteného masla
 - 3 vajcia
 - 340 g polohrubej múky
 - 1 vrecko vanilkového cukru
 - 160 g hrozienok a kandizovaného ovocia (v pomere cca 50:50)
 - 250 g plnotučného tvarohu (lepšie keď nebude z vaničky)
 - Na dohotovenie:
 - 100 g brusníc
 - 70 g kryštálového cukru
 
Postup:
- Zahrejeme mlieko, aby bolo vlažné a rozpustíme v ňom droždie, po lyžici cukor aj múku. Zamiešame, dáme na teplé miesto a necháme 15 minút kysnúť.
 - Do nádoby kuchynského robota rozklepneme vajcia, pridáme cukor a našľaháme do peny.
 - Potom vmiešame tvaroh, rozpustené maslo, soľ a vanilku. Rozmixujeme na hladkú hmotu.
 - Prilejeme kvások a znova dobre premiešame.
 - Preosejeme múku do misky a prisypeme do nádoby robota.
 - Nakoniec prihodíme hrozienka s kandizovaným ovocím a znova dobre premiešame. Zatiaľ odložíme bokom.
 - Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vyššiu obdĺžnikovú formu vyložíme papierom na pečenie.
 - Medzitým dáme do malého hrnca či panvice brusnice, prisypeme cukor a necháme 5 minút povariť.
 - Potom odstavíme, aby zmes trochu vychladla a pridáme do cesta. Opatrne premiešame a vlejeme do pripravenej formy.
 - Vložíme do predhriatej rúry, zakryjeme alobalom alebo kusom papiera na pečenie.
 - Pečieme prvých 10 minút na 180 stupňov, potom teplotu znížime na 150 ° C a necháme piecť ešte 35 – 40 minút. Mazanec nesmie byť vysušený.
 

Tip: Neváhajte mrknúť aj na ďalšie pochúťky, ktoré nesmú počas týchto sviatkov na stole chýbať, a to sú zaujímavé recepty na veľkonočných judášov .

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín