Šalát z pečenej repy s chrenom

Šalát z pečenej repy s chrenom

Červená repa a chren sú klasickou slovansko-židovskou kombináciou a spolu fungujú obzvlášť dobre, keď sa repa upečie, aby zvýraznila jej sladkosť a chren, ako smotanová omáčka.

Čo budeme potrebovať

Na repe

  • 1 kg repy (neolúpané)
  • 1 polievková lyžica panenského olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Na chren

  • 100 ml crème fraîche (čerstvého syra napr. Lučina)
  • 30 g chrenu

Na dresing

  • 1 lyžica čerstvej šťavy z 1 citróna
  • 1 lyžica mletého čerstvého estragónu
  • 1 lyžica mletej čerstvej pažítky
  • 1 malá šalotka (nasekaná)
  • 1 lyžička medu
  • 45 ml extra panenského olivového oleja
  • 115 g pistácií (opečené a nahrubo nasekané)

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • V strednej miske zmiešajte repu, 1 lyžicu olivového oleja a podľa chuti osoľte a okoreňte.
  • Zabaľte repu do alobalu a preložte na plech na pečenie do rúry.
  • Pečte, kým repa úplne nezmäkne, asi 1 1/2 hodiny. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Keď je repa dostatočne vychladnutá, olúpte ju.
  • V malej miske zmiešajte crème fraîche a chren. Dochutíme soľou a korením.
  • V malej miske zmiešajte citrónovú šťavu, estragón, pažítku, šalotku a med. Za intenzívneho miešania vidličkou pomaly pokvapkajte olivovým olejom. Dresing podľa chuti dochuťte soľou a korením.
  • Vo veľkej mise zmiešajte repu s dresingom. Na dno servírovacieho taniera naneste polovicu zmesi crème fraîche.
  • Navrch položte červenú repu a pokvapkajte zvyšnou zmesou crème fraîche.
  • Posypte pistáciami a podávajte.
Krémový čerstvý syr skombinovaný s červenou repou a opečenými pistáciami.
Zdroj: seriouseats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.