Šopský šalát

Šopský šalát

Vynikajúci bulharský šalát z čerstvých ingrediencií a syra feta si zamilujete! Je to obľúbená pochúťka a môžete ho servírovať buď samotný napríklad ako ľahkú večeru alebo ako super chutnú prílohu.

Ingrediencie

  • 1 dlhá, tenká uhorka
  • 1/2 veľké červené cibule
  • 1/2 veľkej zelenej papriky
  • 2 veľké, veľmi zrelé paradajky
  • 1/2 šálky olív Kalamata
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/4 šálky nasekanej listovej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1/2 šálky jemne rozdrobeného syra feta

Postup

  1. Uhorku olúpte tak, aby ste vytvorili pruhovaný vzor a potom ju nakrájajte na kolieska s veľkosťou asi 1,3 cm.
  2. Vhoďte ich do strednej misy.
  3. Nakrájajte cibuľu a papriku na cca 1,3 cm kocky a pridajte ich do misy.
  4. Paradajky zbavte semienok a nakrájajte na kocky a pridajte ich do misy spolu s olivami a petržlenovou vňaťou.
  5. Vyšľahajte olej a ocot a pridajte do zmesi.
  6. Zeleninu miešajte, kým nebude obalená zálievkou.
  7. Ochutnajte a podľa potreby dosoľte a okoreňte.
  8. Teraz vložte šalát do servírovacej misy vhodnej veľkosti a posypte fetou.
  9. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Šalát z čerstvej zeleniny a syra feta servírovaný na tanieri.
www.food52.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na populárny balkánsky šalát plný chutnej zeleniny. Tentokrát v 7 rôznych variantoch!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Vynikajúce recepty na populárny balkánsky šalát plný chutnej zeleniny. Inšpirujte sa!

Vynikajúce recepty na populárny balkánsky šalát plný chutnej zeleniny. Inšpirujte sa!

Milujete studenú kuchyňu a pravidelne chystáte nejakú prílohu ku grilovanému či pečenému mäsu? Skúste recepty na šopský šalát.

Je to klasika, ktorá má v našej kuchyni pevné miesto a pripravujeme si ho pravidelne.

Vyskúšajte rôzne varianty a zistite, čo bude vám aj vašim blízkym chutiť zo všetkého najviac.

Neváhajte si túto pochúťku urobiť aj na posedenie s priateľmi, určite sa po nej budú olizovať.

Čo je vlastne šopák?

Patrí medzi tradičné bulharské pokrmy a vo väčšine reštaurácií je servírovaný ako predjedlo. Dá sa povedať, že snáď nie je v Bulharsku reštaurácia, kde by nebol tento šalát súčasťou menu.

U nás si získal veľkú obľubu, aj keď sa do neho takmer všade používa balkánsky syr, ktorý má charakteristickú a úplne nezameniteľnú chuť.

Balkánsky syr je vlastne mäkký typicky slaný syr, ktorý má jemnú štruktúru a bielu farbu. Je to populárne ingrediencie nielen do šopského, ale prakticky akéhokoľvek zeleninového šalátu.

V podstate to je alternatíva klasického gréckeho syra Feta a bulharskej Sirene. Tie sú pôvodne vyrábané z ovčieho, kozieho aj kravského mlieka, aj keď dnes prevláda výroba hlavne z toho kravského.

Nevyhnutné suroviny:

  • Paradajky
  • Uhorky
  • Surová či pečená paprika
  • Syr Feta (alebo akýkoľvek syr balkánskeho typu)
  • Petržlen

Pokiaľ ide o korenie, tak v Bulharsku je úplne nepostrádateľnou ingredienciou korenia nazývaného Čubrica. Tak sa hovorí saturejke, čo je obľúbená bylinka, ale aj zmesi korenia balkánskej kuchyne.

Je to vlastne zmes sušenej saturejky, ku ktorej sa pridáva soľ, pálivá paprika, ale aj múka z opraženej kukurice a semien senovky.

Toto korenie je používané hlavne pri príprave strukovín, avšak na svoje si s ním prídu aj milovníci zapečenej zeleniny.

Aké liehoviny sa k šalátu bežne popíjajú?

  • Vodka
  • Mastika – čo je veľmi silný anízový likér
  • Rakije – alkoholický nápoj, respektíve pálenka, ktorá je národným nápojom nielen v Bulharku, ale aj napríklad Kosove, Srbsku atď. Vyrába sa destiláciou skvaseného ovocia.

Ostatne výrobu Rakije sa môžete žmurknúť v nasledujúcom videu.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.